..ja vähän asiaakin


Tässä nämä pari kuvaa Tarxienin temppeleiltä.











Parish church in Tarxien. Törkeen komea.


Tuon alikulkutunnelin ali on aikoinaan Maltalla mennyt junarata.


Nää on niin söpöjä 😍




Ghar Dalam -luola, sain nähdä minkälaisia vaikutuksia on ollut jääkauden aikaisella sadekaudella, joka Maltan leveysasteilla vallitsi samaan aikaan.








Carob tree

Granaattiomena 😍


Tää olis ollu kiva nähä sillon kun tuli Maltalle. Meni kuitenki se pari viikkoa että kantapään kautta oppi kattomaan. Nyt jännittää tulla Suomeen kun on tottunut katsomaan ensin oikealle 😅


Tässä alla nyt kuvia St. Paulin catacombeilta. Hypogeum olisi ollut vielä hienompi nähdä, mutta se aukeaa näppärästi heti, kun me olemme palanneet Suomeen. 😅




Catacombeihin on siis haudattu ihmisiä ja siellä kulkiessani mietin, että olisivatko nämä olleet niitä.


Yhden catacombin sisäänkäynti



Kävin myös tutustumassa 'Kolmeen kaupunkiin' lautalla Valletasta, kun ne ovat vastarannalla. Ne ovat siis olleet aikanaan paikka kaikille, jotka ovat laivalla tulleet Maltalle ja vanhimpia Maltan kaupungeista. Merenkulku ja maan puolustus ovat niiden hallitsevimpia nähtävyyksiä.







Laivanrakennusta 😍



Täällä on vielä vähän erilaisemmat pistorasiat käytössä. Normaalia töpseliä ei saa siihen laitettua siihen ilman tollasta muunninta.






Käytiin vielä Gozolla yhtenä sunnuntaina tutustumassa nähtävyyksiin. Ensimmäiset neljä kuvaa ovat pääkaupungista Victoriasta Cittadella-linnakkeelta. Siellä käväisimme vanhassa vankilassa myös tutustumassa.








Näkymät Melliehasta, Maltan pohjoisosasta, perinteistä Maltalaista maisemaa 😊


Uskonnollisuus näkyy todella vahvasti kaikkialla. Tämäkin paikka on ihan kadun varrelta.
Myös työssäoppimispaikassamme hoitokodilla aamuraportit aloitetaan ristin merkillä ja pienellä rukouksella.



Saimme maistaa myös perinteistä maltalaista ruokaa, pupupataa.


Olen siis nämä viisi viikkoa tuolla työssäoppimispaikassa liikkunut lähinnä sairaanhoitajien mukana jakamassa aamulääkkeitä ja hoitamassa haavoja. Olen oppinut niistä paljon, koska moni on kertonut paljon, olen kysellyt ja selvittänyt hiljaisina hetkinä itse.
Kun sairaanhoitajat ovat tehneet paperitöitä, olen liikkunut muiden hoitajien kanssa auttamassa aamupesuissa tai aktiviteettien järjestämisessä. Aamupesuissakin kerkesin oppimaan heidän tekniikkansa, jossa vettä otetaan pesuvatiin ja pestään pienellä pyyhkeellä. Vähän mietitytti hygienian toteutuminen, mutta ainakin vanhukset kävivät käytännössä joka aamu suihkussa kun niin runsaalla vedellä ja saippualla pestiin.
Itse koen että vanhuksien olisi pitänyt antaa tehdä paljon enemmän itse ja että aamuhommissa ihan turhaan kiirehdittiin. Aamulla oli kuitenkin paljon vähemmän tekemistä täällä hoitajilla, koska keittiön henkilökunta jakoi aamupalan. Mutta kesäaikaan varsinkin, hoitajat tekevät myös sellaisia juomakierroksia, että tiettyyn kellon aikaan he käyvät antamassa kaikille juomista.
Täällä vanhuksille käytettiin myös Sudocrem nimistä voidetta, joka on antiseptinen hoitava voide. Vaikutti todella hyvältä estämään hiertymiä. Muutenkin ihoja rasvailtiin hyvin, tosin kerran Idan kanssa auttaessa yhtä herraa huomasi Ida hiertymiä varpaiden välissä.
Kerkesin tutustumaan vanhuksiin hyvin, monesta ehdin oppia yhtä sun toista ja vähän ottamaan kantaa hoitoonkin. Tavoitteitani täyttyi sillä yhtenä päivänä sain olla kertomassa sijaissairaanhoitajalle kuka on kuka asukkaista ja olen myös opastanut muutamaa uutta opiskelijaa verensokerien mittauksissa ja insuliinien annoissa sen minkä olen osannut, vaikka itsekin opin siitä vielä uutta ihan viimeisinä päivinäkin.
Osallistuin myös siis aina kun asukkaille järjestettiin aktiviteettiä aamupäivisin hoitokodilla. Yleensä se oli askartelua tai kädentöitä, välillä elokuvia ja kerran viikossa asukkaat lähtivät jonnekin ulos bussilla. Askarteluina he tekivät esimerkiksi matkamuistoja eli pilttipurkkien mallisiin, mutta isompiin, purkkeihin he liimasivat kansien sisäpuolelle uskonnollisia patsaita ja sitten purkkiin laitettiin vettä, johon oli laitettu hilettä, joka leijjaili sitten siinä vedessä :)
Sitten he ovat tehneet tupsuja, maalanneet tuikkukynttiläkippoja ja tehneet tuollaisia pannunalusia, niinkuin tuossa alapuolella olevassa kuvassa näkyy. Itse pidin kerran pientä tuolijumppaa myös heille 😊
Sitten olen ollut mukana parissa juhlassa juhlistamassa paikan pomon lähtöä ja äitienpäivää. Molemmissa minut on joko raahattu mukaan eteen tanssimaan tai olen vapaaehtoisesti mennyt - tulen siis kaipaamaan tätä kulttuuria ja näitä eläväisiä ihmisiä ihan hirveästi, kun tunnun sopivani tähän paremmin 😅 Tuo äitienpäiväjuhla oli ihastuttava, toisen paikan vanhukset tulivat esittämään meidän vanhuksille erilaista draamaa 😍






Oli myös yhteislaulua 😍

💟: Helianna

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Perillä 💟

Roles, principles and hand hygiene