Kasvamassa maltalaiseksi?

Oltaisi saatu kyytikin, mutta
oltiin menossa tapaamiseen
Future Focukselle
Tässä tulee nyt jonkun verran kuvia, kun ei ole kerennyt päivitellä :) Nämä ensimmäiset tässä ovat läheltä pääkaupunkia Vallettaa, Florianasta ja sen lähistöltä.
Näkymä Upper Barrakka Gardenin
parvekkeelta

Sa Maison Ferry Terminal

Msida Marina
Kirkot näyttää kauniilta
yöllä



Mostan kirkko. Toisen maailman sodan aikana sitäkin pommitettiin, mutta sen kohdalla kävi ihme ja 300 henkeä selvisi hengissä, koska kirkkoon tiputettu pommi ei räjähtänytkään. Pommi on vieläkin esillä kirkossa. Juttelin tästä myös yhden asukkaan kanssa, joka oli ollut 9-vuotias silloin ja muistaa sen tapahtuneen. Luppoaikana olen muutenkin jutellut paljon asukkaiden kanssa, jotka ymmärtävät englantia ja yrittänyt opetella maltaa, jotta voisin jutella myös sellaisten asukkaiden kanssa, jotka eivät ymmärrä englantia. Kaikki ovat olleet kovin ilahtuneita, kun olenkin sanonut heille maltaksi jotain :')



Salib tà Gholja











Tuon valaistun ristin luokse johtaa näytelmä, jossa käydään läpi Jeesuksen viimeisiä vaiheita. Se oli todella näyttävä ja vaikuttava, todella hyvin äänitehostein. Tämä on yksi pääsiäisen ajan perinteitä Maltalla.


Procession. Toinen pääsiäisen perinne. Näitä on Malta täynnä pitkäperjantaina. Kulkue kulkee jonkun kirkon läheisyydessä ja siinä käydään pääsiäisen ajan tapahtumia läpi. Me menimme Mostaan, koska siellä oli eräs työkaverimme näyttelemässä :)
Tuollaisen patsaan kantaminen vaikutti todella raskaalta, vaikka miehet katsoivatkin se myös silti nitisi ja natisi niin että pelotti että sitä kannattelevat "kepit" katkeavat.


Pitkäperjantaina kaikki paikat ovat täällä kiinni, silloin kaikkialla suruliputetaan ja paastotaan. Lihaa ei syödä vaan sen sijaan kaikennäköistä kalaa ja muutenkin pidättäydytään herkuista yms. Sitten erityisesti sunnuntaina ilotulitetaan paljon, myös päivällä, ja syödään lähimmäisten kanssa.



Olemme saaneet maistaa paljon maltalaisia ruokia. Tässä kesän ensimmäinen hedelmä - Naspli eli lokvatti :) Olemme myös maistaneet sellaista voitaikina"pasteijjaa", jonka nimi on pastizzi. Erittäin hyviä, mutta törkeän rasvaisia... Sitten söimme myös mustekalasta valmistettua pataa nimeltä stuffat tal-qarnit, joka on todella hyvää 😍 sekä paria muuta ruokaa, joiden nimiä en muista. Kaikissa on kuitenkin yleensä joku rasvainen taikina jossain muodossa.... 😂 pitää lisätä juoksukilometrejä, tai toivoa että kuuma aurinko kuluttaisi ylimääräiset kalorit. Täällä myös paahtoleipä on yhtä yleistä kuin ruisleipä Suomessa.

Naspli
Bajtar tax xewk - kesän
viimeinen hedelmä



Maltalla on paljon upeita, näyttäviä kasveja. Myöhemmin lisäsin tähän toisenkin :)




Täällä paalataan jo!




Ihan samojakin niittykukkasia on täällä :)


Kävin sunnuntaina katsomassa näitä maailman vanhimpia temppeleitä. Hagar Qim ja Mnajdra ovat siis suurista kivistä rakennettuja temppeleitä, jotka ovat jo aikojen kuluessa rappeutuneet pahasti, ja nyt niitä suojaamaan on rakennettu nuo katokset. Niihin liittyen on Maltalle rakennettu myös maanalainen temppeli Hypogeum, mutta se on tällä hetkellä valitettavasti suljettu.


Tämän oviaukon kautta paistaa aurinko läpi, ja riippuen mistä kulmassa säteet tulevat siitä läpi, voi päätellä vuodenajan.
Sitten alkaakin kuvat Qrendistä.




Aloe


Blue Grotto. Ja sen takana näkyy pieni saari, "Flifla", joka on aikanaan ollut osa Maltan saarta. Sielläkin on ollut oma kappelinsa, mutta nykyään siellä on ainoastaan saarelle uniikki eläimistö, eikä sinne voi mennä muutoin kuin tutkimustarkoitusissa hyvin rajoitetusti.




Wignacourt aqueduct at Hamrun



Msida Home sisäpiha - pieni,
mutta kaunis :)

ja tältä näyttävät käytävät

Hoitokodin kappeli, jossa asukkaat voivat siis käydä messussa joka päivä klo 16. Uskonto näkyy siis todella vahvasti arjessa.
Olen ollut myös jonkun verran ymmälläni siitä, minkälainen ruoka"rauha" on hoitokodin ruokasalissa. Sitä ei ole. Kaikki huutavat päällekkäin ja jotkut huutavat vielä todella kovaa 😄 
Olen ollut nyt myös pari kertaa ns. hoitoapulaisten mukana, jotka tekevät asukkaiden kanssa aamupesut yms. Täällä ne tehdään vielä reippaalla vedellä niin että vadit on vieressä ja käytetään pyyhkeitä. Suihkuun viedään kerran viikossa sellaiset asukkaat, jotka pystyvät vielä menemään sinne itse, muille sitten tehdään isommat pesut vuoteella. 
Useimmilla kohtaamistani hoitajista on ollut aika rajut otteet, mutta on olen päässyt myös työskentelemään vähän lempeämpienkin hoitajien kanssa. Ja niinhän ne tyylit vaihtelevat Suomessakin. Asukkaiden omatoimisuutta pyrkii ainakin yksi sairaanhoitaja lisäämään ja hänen kanssaan kävin hyviä keskusteluja aiheesta. Asukkaiden kanssa tehdään myös virikkeitä aina välillä, esim lähdetään bussilla johonkin tai askarrellaan.

Ja mitä tästä opimme, useammin pienempiä päivityksiä 😂

💟: Helianna

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Perillä 💟

Wound treatments part 1

..ja vähän asiaakin